Sisteme fotovoltaice

Sisteme fotovoltaice

Categorie
Regenerabile

Consultanță

În opinia noastră, orice inițiativă de a investi în energie solară trebuie să înceapă cu un proces de consultanță. Experiența noastră din ultimii 10 ani ne-a demonstrat că investitorii și clienții care sar peste acest proces, ajung de cele mai multe ori să piardă bani.

Fie că plătesc mai mult pe niște soluții care nu le sunt utile, sau din contră aleg soluții subdimensionate, fie că nu prevăd diferite cheltuieli de mentenanță / exploatare, fie că aleg furnizori necorespunzători, fie că nu iau în calcul partea de legislație, rezultatul este aproape mereu același: pierderea de bani, timp și nervi.

Pentru noi, procesul de consultanță este esențial pentru că în cadrul lui se întâmplă următoarele lucruri:

  • înțelegem și clarificăm intenția și dorințele clientului / investitorului.
  • calibrăm resursele de care dispune cu investiția pe care va fi nevoit să o facă.
  • plasam investiția în tabloul legislativ al momentului și găsim soluțiile de implementare.
  • facem recomandările de furnizori personalizaţi la specificul investiției și la resursele clientului.
  • îi explicăm acestuia etapele, calendarul de executare al investiției și costurile aferente fiecărei etape.

Proiectare

Proiectarea, alături de consultanţă, este foarte importantă pentru buna desfăşurare a unei investiţii. Absenţa ei sau realizarea acestei etape cu superficialitatea poate duce la serioase pagube.

În momentul în care începe proiectarea, se cunosc deja variabilele de intrare (dorința clientului, resurse, calendar, echipamente, etc.) și pe baza lor se realizează proiectul.

Acesta urmează să fie utilizat apoi în procesele de construcție și avizare.

Executie

Sistemele rezidenţiale pot fi de 3 tipuri:

  • On-grid – sistem care debitează energia în sistemul energetic naţional.
  • Off-grid – sistem care acumulează energia şi o foloseşte local.
  • Mixt – sistem care şi debitează energia în sistemul naţional dar, la alegere o poate şi înmagazina şi folosi local.

Sisteme On-grid

Pot fi privite ca o investiţie de mare rentabilitate şi siguranţă pe termen lung. Beneficiarul se poate raporta la ele ca la o “pensie solară” întrucât sistemele fotovoltaice cu debitare în reţea pot genera venituri semnificative pe termen lung.

Exemplu: cu o investiţie de 20.000 – 25.000 Euro , sistemul poate produce o rentă / pensie anuală între 5.000 şi 6.800 Euro.

Durata de viaţă a investiţiei este între 20 şi 30 de ani.

Sisteme Off-Grid

Sunt investiţii potrivite pentru zonele în care lipseşte / este la mare departare reţeaua naţională de distribuţie a energiei.

Rentabilitatea economică este justificată la distanţe mai mari de 1KM faţă de cea mai apropiată linie de distribuţie a energiei sau în cazul necesităţii stringente de sursă de energie de back-up.

Cei mai des întâlniţi beneficiari ai acestor sisteme sunt: casele de vacanţă de la munte, fermele, locuinţele din Deltă, locaţiile de Salvamont, etc.

Ca sisteme de back-up, ele funcţionează foarte bine în zone în care reţeaua de distribuţie funcţionează instabil (fie din motive meteo, fie geografice) sau în locaţii în care lipsa sau întreruperea energiei electrice poate genera pagube.

Sisteme Mixte

Combină eficienţa economică tipică sistemelor On-Grid cu siguranţa sistemelor Off-Grid, sistemele On-Grid neputând fi folosite ca sursă altrenativă de alimentare.

Sistemele Off-Grid şi cele Mixte pot avea în componenţa lor, pe lângă panourile fotovoltaice şi turbine eoliene. Astfel se măreşte semnificativ eficienţa tehnică a sistemului.

Sistemele fotovoltaice sunt destinate producerii energiei electrice casnice si industriale prin conversia luminii (energiei solare) in energie electrica. Sistemele fotovoltaice pot fi utilizate ca sisteme autonome pentru alimentarea cu energie electrica a unor consumatori aflati la distanta mare de sistemul national de alimentare cu energie electrica sau conectati la SEN (Sistemul Energetic National). Sistemele fotovoltaice se mai numesc si centrale fotoelectrice, parcuri fotovoltaice sau ferme fotovoltaice si au puteri instalate de la citeva sute de wati pina ordinul zecilor si sutelor de MW.

Pentru a incuraja investitiile in sisteme fotovoltaice conectate la retea, Uniunea Europeana acorda finantari atit pentru achizitia echipamentelor cit si pentru subventionarea pretului de achizitie a energiei furnizate in SEN. Durata normala de viata a unui sistem fotovoltaic, pentru o putere de iesire mai mare de 80 % din valoarea initiala, este de 25 de ani, iar perioada de garantia de 5 ani de la livrare.

In componenta unui sistem fotovoltaic conectat la SEN intra un generator fotovoltaic format dintr-un numar bine determinat de panouri, unul sau mai multe invertoare de retea si un contor pentru masurarea energiei electrice produse. Sistemele fotovoltaice de retea nu au in compunere compunere baterii de acumulatori, iar energie electrica produsa pe durata zilei este utilizata pentru consum propriu sau injecteaza in SEN pentru a fi utilizata de alti consumatori.

Alegerea corecta a componentelor unui sistem fotovoltaic, a panourilor fotovoltaice, invertoarelor si a bateriei de acumulatori este un proces laborios in care proiectantul trebuie sa tina cont de parametri tehnici ai panourilor fotovoltaice, variatiile de temperatura, coeficientii de variatie cu temperatura ai puterii de iesire si ai tensiunii la puterea maxima ai panourilor fotovoltaice, nivelul iradiantei solare, plaja si valoarea maxima a tensiunii de intrare a invertoarelor de retea, curentul de incarcare maxim al controlerelor de incarcare si al invertoarelor de baterii, tipul retelei, locul de montaj, curba de consum, etc.

Daca doriti sa achizitionati un sistem fotovoltaic care sa lucreze cu eficienta dorita si la randament maxim va rugam sa apelati la serviciile noastre. Echipa noastra de inginerii a urmat cursuri de specializare in Germania si va putem ajuta sa alegeti cele mai potrivite componente, astfel incit performantele sistemului sa corespunde cerintelor si exigentelor dumneavoastra.

Tehnosat furnizeaza sisteme fotovoltaice la cheie, cu puterea nominala de iesire de la citeva sute de wati pina la zeci si sute de kilovati, destinate conectarii la sistemul energetic national sau pentru alimentarea unor consumatori izolati (case, vile, ferme, cabane, statii meteo). Pentru informatii suplimentare referitoare la sistemele fotovoltaice conectate la retea si sistemele fotovoltaice independente va rugam sa consultati sectiunile de mai jos.

Principalii furnizori

Panouri:

furnizori panouri

 

 

 

 

Invertoare:    

furnizori invertoare

 

Structura fixare panouri:

structura fixare panouri

 

 

 

 

Acumulatori: 

furnizori acumulatori

 

 

 

 

Oferta sisteme Ongrid

Oferta sisteme Offgrid

Oferta  Panouri, Invertoare, baterii, accesorii

 

 

Descarca brosura .pdf